Megélni a pillanatot - Dr. Szondy Máté előadása

2018. március 27. kedd - 16:00Az előadásról:

Határidők, teendők, kötelességek, folyamatos elérhetőség, rohanás, félelem az ismeretlentől és a változástól – mind megnehezítik a nyugalom és béke átélését. Talán ezért is olyan nagy manapság az érdeklődés a tudatos jelenlét (mindfulness) témája iránt. Az évezredes hagyományokban gyökerező – és a modern tudomány által hatékonynak ítélt – gyakorlat megtanít arra, hogy hogyan találjuk meg a nyugalmat a hajszolt világban. Segít biztonságos kapaszkodót találni a jelen pillanatban akkor, amikor magával ragadna a felidézett múlt, vagy a félt jövő és segít abban, hogy elfogadó, kíváncsi módon forduljunk önmagunk, az élményeink és mások felé.

A modern pszichológiai, orvosi és neurológiai kutatások egyértelműen igazolják, hogy a tudatos jelenlét gyakorlása számos pozitív hatással jár. A testi és lelki egészség javulásán túl élményeinket intenzívebben tudjuk megélni, valamint hatékonyabban és bölcsebben reagálunk a minket érő kihívásokra. 

A tudatos jelenlét gyakorlásához nem szükséges drasztikusan megváltoztatunk az életünket: bár a meditációról általában egy aszkétikus életet élő, barlangban élő szerzetes képe ugrik be, megfelelő módon végezve a reggeli kávé elfogyasztása is válhat meditációvá. Előadásomban az elméleti áttekintés mellett ahhoz is adok ötleteket, hogy a zajos és gyors városi életben hogyan élhető meg minél gyakrabban a tudatos jelenlét.

Eseménynaptár

2018
h k sz cs p sz v
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30